Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuželky

Jedná zlatá a jedná stříbrná pro nejmladší kutnohorské kuželkáře
V sobotu 5.ledna a v neděli 20.ledna 2019 se konalo v našem kraji Mistrovství Středočeského krajského kuželkářského svazu (SKKS) jednotlivců pro rok 2019 v mládežnických kategoriích. Znamenitě si vedli zejména naši žáci.

Mistrovství SKKS jednotlivců 2019 – žáci - žákyně
Na dobře připravené kutnohorské kuželně se uskutečnilo v neděli 20.ledna Mistrovství jednotlivců SKKS 2019 v kategorii žáků a žákyň. Mladší žáci (10-12 let) společně se staršími žáky (13 -14 let) soutěžili v disciplíně 100 hodů sdružených o titul Mistr Středočeského kraje 2019 a zároveň o postup na letošní Mistrovství ČR jednotlivců.

V soutěži žáků zvítězil domácí hráč Vít Kosina výkonem 438 poražených kuželek, druhé místo patří rovněž kutnohorskému hráči Vojtěchu Bulíčkovi za výkon 420 kuželek. Bronzovou medaili si vybojoval Ondřej Šafránek z KK Jiří Poděbrady za 411 kuželek. Vítěz nás bude reprezentovat na letošním MČR jednotlivců, které se bude konat v dubnu v Kamenici nad Lipou. Další kutnohorský hráč Lukáš Kučera se umístil na čtvrtém místě (402 kuželek), šestý byl Vojtěch Zajíc (380 kuželek).

V soutěži žákyň Kutná Hora neměla své zástupce. Zvítězila Pavlína Říhová z KK Kosmonosy výkonem 411 poražených kuželek, druhá byla její klubová spoluhráčka Lucie Dlouhá za 399 kuželek a třetí místo obsadila Nela Miláčková z KK Jiří Poděbrady za výkon 389 kuželek. Vítězka postupuje na MČR, které se bude konat v dubnu v Dačicích.
kuzelky.jpg
stříbrný Vojtěch Bulíček, vítěz Vít Kosina a bronzový Ondřej Šafránek

Děkujeme všem zúčastněným hráčům za předvedené výkony a za napínavou podívanou až do posledních hodů, členům pořadatelského oddílu za perfektně připravenou kuželnu na tyto přebory a za skvělou organizaci, rozhodčím za bezchybné řízení soutěže a těšíme se na další sportovní akce na naší kuželně.


Mistrovství SKKS jednotlivců 2019 – junioři
První lednovou sobotu na kuželně v Poděbradech proběhlo MJ SKKS pro rok 2019 v kategorii juniorů a juniorek, kteří bojovali o titul v disciplíně 120 hodů sdružených.

V soutěži juniorů zvítězil Vojtěch Zelenka ze Sokola Kolín výkonem 572 kuželek, Kutná Hora neměla v této kategorii své zastoupení.

V soutěži juniorek prvenství vybojovala Karolína Kovaříková z KK Kosmonosy výkonem 530 kuželek, naše hráčka Klára Miláčková obsadila 5.místo.


Mistrovství SKKS jednotlivců 2019 – dorostenci
Souběžně v Kosmonosích o svůj titul Mistr Středočeského kraje 2019 bojovali dorostenky a dorostenci rovněž v disciplíně 120 hodů sdružených.

V soutěži dorostenců jsme měli jediného zástupce Adama Jandu, který při svém prvním startu v této kategorii bojoval se zkušenou dorosteneckou elitou našeho kraje a výkonem 515 kuželek se umístil na překrásném čtvrtém místě. Na prvních dvou místech se umístili hráči Sokola Kolín, když vítěz Jaroslav Hanuš dosáhl výkonu 532 kuželek a stříbrný Ladislav Hetcl 521 kuželek. O pouhé dvě kuželky méně se na bronzové pozici umístil Jiří Šafránek z KK Jiří Poděbrady.

V dívčí dorostenecké kategorii zvítězila domácí hráčka Anna Zlámalová z KK Kosmonosy výkonem 498 kuželek. Kutnohorská Sparta neměla v této kategorii žádné zastoupení.

Nejbližší program na kutnohorské kuželně:
26. ledna 9:00 Mistrovství jednotlivců SKKS 2019 v ženských kategoriích


Podrobnější informace najdete na www.kuzelkykh.webnode.cz nebo www.skks-kuzelky.cz,
fotky z kuželkářských akcí jsou na www.kuzelkykh.zonerama.cz
23. ledna 2019 Jiří Halfar, předseda oddílu kuželek TJ Sparta Kutná Hora

 


 

Historie organizovaného kuželkářského sportu v Kutné Hoře je starší více než 60 let. Novodobá historie počíná rokem 1971, kdy byla 30.prosince ustavena tělovýchovná jednota TJ Baník Kutná Hora. V následujícím roce byly vystaveny první členské průkazy a předsedou byl zvolen pan František Nocar. Hrálo se i trénovalo na různých kuželnách v Kutné Hoře i v okolních městech, podmínky pro kuželkářský sport neměl oddíl zrovna ideální. Chybělo to hlavní – vlastní kuželna.

Od 1.1. 1974 přešel oddíl pod TJ Sparta Kutná Hora.

Na podzim roku 1975 byla zahájena v akci „Z“ výstavba kuželny v Kutné Hoře, která byla po několikaletém úsilí 18.prosince 1981 slavnostně otevřena. V letošním roce si připomeneme 25leté výročí existence této kuželny.

Po uvedení do provozu se na kuželně začaly hrát mistrovské zápasy a pořádala se zde i Mistrovství ČSR a ČSSR v různých kategoriích.

Díky existenci vlastní kuželny se začala rozšiřovat i členská základna. V osmdesátých letech oddíl úspěšně reprezentovaly dorostenky pod vedením trenéra Vítězslava Vyhlídala, z nichž nejúspěšnější byla mistryně republiky Edita Dolejší-Nádvorníková, účastnice MS v Německu v roce 1987, juniorská a seniorská reprezentantka.

V současnosti má oddíl 55 členů, z nichž je 47 aktivně hrajících. Tito hráči tvoří 4 družstva dospělých a 2 družstva dorostu. Poslední sezony jsou pro kutnohorské kuželkáře celkem úspěšné – muži si opět vybojovali II. KLM, ženy hrají již 15. rokem II. KLŽ (I. ČNLŽ) a dorostenci se těší na další ročník v I. KLD.

V současnosti se kutnohorská kuželna stala domácím prostředím i pro oddíly KK SDS Sadská, Sokola Kolín a TJ Bohemia Poděbrady, které zde hrají III. KLM a od letošní sezony na této kuželně hrají ženy Sokola Kolín nejvyšší soutěž - I. KLŽ.

Každý rok se zde koná mistrovství Středočeského kraje v různých kategoriích, několikrát se na této kuželně konalo MČR a každoročně místní oddíl pořádá 2 turnaje hrané na počest zakladatelů a prvních členů kuželkářského oddílů, pánů Františka Nocara a Bohumila Duse.

www.kuzelkykh.wz.cz

 

Náhledy fotografií ze složky Kuželky