Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plážový volejbal

 

Beach volejbal je sport hraný dvěma družstvy o dvou hráčích na pískovém hřišti rozděleném sítí. Míč může být zahrán jakoukoliv částí těla. Účelem hry je poslat míč povoleným způsobem přes síť na zem do pole soupeře a zabránit soupeři udělat totéž.

 Míč je uveden do hry podáním. Podávající udeří míč jednou rukou nebo paží tak, aby přeletěl nad sítí do pole soupeře. K vrácení míče do pole soupeře má družstvo právo použít tři odbití. Hráči není dovoleno odbít míč dvakrát po sobě (vyjma po bloku a při prvním doteku). Rozehra pokračuje tak dlouho, dokud se míč nedotkne země, je „mimo" nebo se jej družstvu nepodaří vrátit povoleným způsobem.

 

V beach volejbalu získává bod pouze podávající družstvo (vyjma v rozhodujícím setu). Vyhraje-li přijímající družstvo rozehráni, získává právo podávat (v rozhodujícím setu také bod); toto se nazývá - ztráta". Při ,,ztrátě" musí dojít ke změně podávajícího hráče.

 

V beach volejbalu jsou dva „hrací formáty".

 

 

Formát A - pouze jeden set:

 

 družstvo vyhrává set a utkání dosažením 15 - ti bodů s rozdílem dvou bodů. V případě nerozhodného stavu 16 : 16 vyhrává set a utkání rozdílem jednoho bodu to družstvo, které jako první získá 17 - tý bod.

 

 

Formát B - na dva vítězné sety:

 

 první dva sety utkání jsou hrány do 12 - ti bodů. Družstvo, které jako první získá 12 bodů, vyhrává set. Družstvo vyhrává utkání, jestliže vyhraje dva sety.

 Rozhodující set: jestliže je nerozhodný stav 1:1 po prvních dvou setech, musí k vítězství v rozhodujícím setu družstvo získat 12 bodů s rozdílem dvou bodů. V případě nerozhodného stavu 11:11 se ve hře pokračuje, dokud není dosaženo dvoubodového rozdílu - neexistuje bodový limit. Rozhodující set je

hrán „tie-break" tzn., že družstvo, které vyhrálo  rozehráni, získává zároveň i bod.

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Plážový volejbal